Poggyász információk

Mit vihetekünk magunkkal a kézipoggyászban? Adhatunk-e fel díjmentesen poggyászt a járatra? A repülőjegy-foglalás során és az utazást megelőzően felmerülő kérdésekre gyűjtöttük össze az általános információkat.


FELADOTT POGGYÁSZ

A légitársaságok minden esetben korlátozzák a repülőgépre feladható poggyász darabszámát és súlyát – ez akár egy társaságon belül úti célonként is eltérő lehet – ami meghatározó lehet a repülőjegy foglalásakor. Ezt az információt a foglalás során és a repülőjegyen minden esetben feltüntetik.

A feladott poggyász tekintetében két fő kategória van:

Hosszútávú járatok: olyan esetben ahol egyik kontinensről a másikra repülünk, a repülőjegy ára alapszolgáltatásként tartalmaz feladott poggyászt. Annak darabszámát, illetve súlyát a légitársaság határozza meg. Azt, hogy melyik járatra milyen és hány poggyász adható fel, minden esetben megjelenítjük itt a repjegy.hu-n a foglalási folyamat során a járatoknál.

Rövidtávú járatok: általánosságban kijelenthető, hogy alapszolgáltatásként a poggyász egy európai, ázsiai, vagy egy amerikai belsőutazás során a repülőjegy ára nem tartalmazza. Legyen szó fapados, vagy hagyományos légitársaságról. Ezen utazások esetében a poggyász külön szolgáltatásként lehet megvásárolni. Természetesen kivételek vannak, Európában az alábbi légitársaságok repülőjegyei a rövidtávú járatokon is tartalmaznak feladható poggyászt: TAP Portugal, British Airways, Alitalia, LOT Polish Airlines.

A pontos csomaginformáció, illetve annak díja a foglalás során a járatoknál külön-külön megtekinthető és a poggyász igény szerint megvásárolható. Amennyiben a poggyász szállítása nem kerül megvásárlásra a foglalás során, akkor arra a későbbiekben is van lehetőség, azonban ekkor ennek díja már magasabb lehet.

 

Túlsúlyos poggyász:

Amennyiben a feladható csomag súlya meghaladja az előírt határt, a légitársaság kizárólag felár ellenében biztosítja a poggyász szállítását. A túlsúly felár mértéke változó, de általában minimum 4-5 EUR/kg szokott lenni.

Az utasoknak ügyelniük kell arra, hogy azokat a tárgyakat, amelyekre az utazás során szükségük lehet (például pénztárca, úti okmány, gyógyszer, váltóruha) a kézipoggyászban kell elhelyezni, mivel a feladott poggyászhoz a check-in pultoknál való leadást követően legközelebb már csak az érkezéskor jutnak hozzá.

A bőröndön és a bőrönd belsejében is érdemes feltüntetni az utas nevét, elérhetőségét, hogy minden esetben könnyen beazonosítható legyen – erre bármilyen címke alkalmas, amin a kellő adatok szerepelnek. Mivel a csomagokat mindenhol meglehetősen nagy lendülettel pakolják, törékeny árut nem ajánlott a feladandó poggyászban elhelyezni. Ha máshogy nem megoldható annak szállítása, akkor ügyelni kell, hogy jól legyen becsomagolva és megfelelően legyen elhelyezve a poggyászon belül.


Speciális poggyászok:

A légitársaságok lehetőséget biztosítanak speciális poggyász szállítására, mint például sportszerek, hangszerek, kisállatok és nem szabványos méretű poggyászok. Minden ilyen esetben a foglalás során szükséges jelezni az igényt, mivel ennek hiányában a légitársaság nem vállalja a szállítást. Javasolt az igényt még a repülőjegy megvásárlása előtt leegyeztetni az ügyfélszolgálattal, hogy a kinézett járaton biztosan szállítható-e az adott csomag.

A speciális csomagok szállítását a légitársaságok abban az esetben is vállalják, amennyiben az utas nem rendelkezik az adott járatra repülőjeggyel. Az ilyen foglalások esetében a Cargo cégek tudnak intézkedni, és bővebb felvilágosítást adni.

 

Elveszett poggyász:

Amennyiben az utas megérkezéskor azt veszi észre, hogy a csomagja megsérült, vagy nem érkezett meg, akkor haladéktalanul, még a reptéren megfelelő légitársasági képviselethez kell fordulni és bejelenteni a kárt, mivel a további ügyintézés csak hivatalos jegyzőkönyvvel lehetséges. A repülőtéren díj ellenében vállalnak csomagfóliázást is, ami segít épen tartani a csomagot és megakadályozza, hogy ismeretlenek hozzáférjenek annak tartalmához a csomagkezelés során.


KÉZIPOGGYÁSZ

A repülőre feladott poggyászon kívül lehetőség van egy darab kézipoggyászt is felvinni a gép fedélzetére, aminek megengedett maximum súlya és kiterjedése szintén légitársaságonként változó - általában 8-10 kg súlyú és 55x40x20 cm kiterjedésű kézipoggyász az engedélyezett. A pontos súly- és méretkorlátozással kapcsolatban a foglalás során nyújtunk tájékoztatást.


Biztonsági előírások:

Az elmúlt időszakban a repülőtereken jelentősen szigorodtak a biztonsági előírások, amely szabályok közül fontos kiemelni a kézipoggyászban a járatra felvihető tárgyak korlátozását. Eszerint továbbra sem vihetők fel a repülőgépre szúró-, vágóeszközök, spray-k, tűzgyújtásra alkalmas eszközök, valamint szigorúan korlátozzák a gépre felvihető folyékony és viszkózus halmazállapotú anyagok mennyiségét, és tárolásának módját. Az utasok csak kis mennyiségű folyadékot, gélt és aeroszolt (maximum 100 ml-es tartályban) szállíthatnak táskájukban, külön átlátszó nejlontasakba csomagolva. Ezen szabályzat minden folyadékra kiterjed - így ivóvízre és üdítőitalokra is érvényes.

A következő szabályok érvényesek a kézipoggyászban szállított folyadékokra:

A fedélzetre felvihető folyadékok esetében kivételt csak a csecsemő tápszer és a gyógyszer (például az inzulin) tesznek. Az utóbbit csak akkor tarthatja magánál az utas, amennyiben annak szükségességét orvosi papírral tudja igazolni.

A tranzitban természetesen minden utasnak van lehetősége folyadékokat, illetve tisztálkodási szereket vásárolni. Ezen termékek biztonságossá nyilvánított áruk, melyet külön megvizsgálnak a behozatal során.


Jó tanács:

A biztonsági ellenőrzés (biztonsági kapu és csomagvizsgálat) előtt zsebünk tartalmát pakoljuk kézi poggyászunkba. Így elkerülhetjük, hogy személyes tárgyainkat ki kelljen pakolni, másrészt azt, hogy esetleg valamit elfelejtsünk visszapakolni. Így azt is elkerülhetjük, hogy a biztonsági kapun csak többszöri próbálkozás után tudjunk átjutni.