Untitled-1

Kiemelt úticélok

Cagliari

Cagliari

már 30 928 Ft-tól

Alghero

Alghero

már 30 593 Ft-tól

Olbia

Olbia

már 68 400 Ft-tól

Szardínia

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Az Olaszország részét képező sziget az olasz csizma, Spanyolország, Tunézia és Franciaország (Korzika) között helyezkedik el. Az országon belül egy autonóm régió, Cagliari régiós fővárossal. A szigeten beszélik az olaszt és a szárdot is.

Hangulat

Szardínia a nyugalmasabb nyaralásokra vágyóknak és gyermekes családoknak való. Szardínia egy különleges sziget, amely bővelkedik látnivalókban, kirándulóhelyekben és kulturális látnivalókban egyaránt. Bár vannak a nagyobb településeken szórakozóhelyek, Szardínia nem olyan bulisziget, mint amilyen Ibiza vagy Mallorca és Rimini. 

Szardínia fővárosa, Cagliari

Időjárás

Szardínia klímája jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős. A napsütéses órák száma évente 2000-2300 között mozog. A tengerpartokon, ahol a lakosság túlnyomó többsége él, a hőmérséklet szinte soha nem csökken fagypont alá. 

Szardínia meglátogatására a legjobb időzítés a kora és a késő nyár: május, június, szeptember, ilyenkor olcsóbbak a szálláshelyek is. A július és főleg az augusztus zsúfoltságot jelent a szigeten, sok helyen nagy tömegekkel, magasabb szállodai árakkal, tömött strandokkal, és megterhelő hőséggel kell számolni.

Szardínia

Tengerpartok

Összesen 1850 km hosszú tengerpartja a szebbnél szebb homokos öblök váltakozó sora; smaragdzöld és türkizkék színekben pompázó kristálytiszta tenger, hófehér homokos tengerpartok. Ezzel ellentétben a tenger hőmérséklete nem annyira meleg. Csak június közepétől október közepéig van 20 fok feletti átlagos vízhőmérséklet, igazán kellemesen meleg általában csak augusztusban a tenger. 

Sokak szerint a mediterrán térségben Szardínián vannak a legszebb strandok: a Costa Smeralda, a Li Coggi beach, Cala Gonone. A legszebb strandok minden kétséget kizáróan a keleti partszakaszon vannak: a Cala Luna, az Cala Gonone, Cala Sisine és az Orosei-öböl.

A déli parton is találhatók szép strandok, mint amilyen a finom-homokos, türkiz színű Chia. Ugyancsak látványos a Costa Rei-i partvidék. Oristano-tól délre, kb. hatvan kilométerre, a menő turista útról, a Costa Verdéről lehúzódva csodás strandterületeket lehet találni dűnés tájakkal.

Szardínia, Alghero

Közbiztonság

A szigeten jó a közbiztonság, csak a legnyilvánvalóbb óvatossági szabályokat kell betartani, pl. az autók ülésein ne hagyjunk értéktárgyakat, a strandokon ne hagyjunk értékeket őrizetlenül. A természetben nem kell aggódni, nincsenek a szigeten mérges kígyók. Kellemetlen dolog az, hogy a száraz nyarakon gyakran fordulnak elő erdő- és bozóttüzek.

Étkezés

A szárd konyha ragaszkodik a hagyományos elkészítési módokhoz és a természetes alapanyagokhoz, keverednek benne a szárd hagyományok és a kívülről érkező ízek. A sziget lakói nagy húsfogyasztók, elsősorban a tengerparttól távolabb eső belső területeken. Kedvelt fogás a nyárson sült bárány és malac.

Leghíresebb specialitásai a bottarga, a különféle friss lekvárok, a méz, a helyi kenyérkülönlegességek, az illatos mandulás keksz és a pecorino.

Szardínia bortermelése a legarchaikusabb Olaszországban, és különösen érezhető rajta a spanyol hatás. Borai különösen jól passzolnak a pecorinóhoz. Minőségi borai a Cannonau, a Vermentino di Gallura, a Vernaccia és a Carignano del Sulcis.


Általános információk

Pénznem: Euró (EUR)

Utazási okmányok: Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak.

Vízum információ: Nincs szükség vízumra.

Kötelező védőoltások: Nincs kötelező védőoltás.