Kiugró profitot termelt a Budapest Airport 2017-ben
FőoldalHírek Kiugró profitot termelt a Budapest Airport 2017-ben

Kiugró profitot termelt a Budapest Airport 2017-ben

2018. július 10.

Közel megduplázta az adózás előtti nyereségét a Budapest Airport a tavalyi évben. 

A Budapest Airport működését folyamatosan növekvő profit jellemzi az elmúlt években. A tavalyi évben 700 milliárd forintos árbevételt és 350 milliárd forintos üzemi eredményt realizált a vállalat.

A budapesti repteret működtető vállalatok közül a német AviAlliance GmbH rendelkezik a legnagyobb tulajdonnal a cégben. Mellette a szingapúri állami befektetési alap, a kanadai Québec befektetési alapja és a német állami fejlesztési bank rendelkezik még tulajdonnal a vállalatban.

A repteret üzemeltető vállalat 2016-hoz képest csaknem megkétszerezte az adózás előtti eredményét 2017-ben, ennek alapján pedig a profit 11,3 milliárd forintra gyarapodott.

A rendkívül kedvező profit mellett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 50 százalékos árbevétel-arányos nyereséggel működött tavaly, amely elképesztően magasnak számít a régiós repterekkel való összehasonlításban. Még Bécsnél és Prágánál is jóval magasabb ez a budapesti mutató.

Budapesti Repülőtér

Az egy utasra jutó nyereség tekintetében is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a reptér: míg ez a szám Prágában és Bécsben nem éri el a 2 500 Ft-t, Budapest esetében ez 3 000 Ft.

Ez a kiugró ár azért is érdekes, mert a tavalyi évben nagyobb mennyiségben csökkent az egy utasra jutó bevétel Budapesten, mint Prágában vagy Bécsben. Ezen információk pedig arrra engednek következtetni, hogy a budapesti repülőtér jóval nagyobb hatékonysággal működik

Mindeközben jelenleg is folyik a 2016-ban meghirdetett 5 éves, BUD 2020 nevű beruházási program. Ennek a lényege, hogy 2020-ig évente nagyjából 10 milliárd forintot, 5 éves távra vetítve pedig összesen nagyjából 50 milliárd forintot költ el a cég beruházásokra.

Budapesti Repülőtér

A program keretében eddig többek között megújult az 1-es futópálya két szakasza, elkészült a reptéri hotel is és több csarnok az expressz árufuvarozó vállalatoknak. Mindezek mellett az idén nyáron fogják átadni a 2B terminál utasmólóját is.

Végezetül tervben van a harmadik terminál megépítése is. A dinamikusan növekvő utasforgalom és a már jó ideje tapasztalt helyhiány miatt erre szükség is van. A további jövőbeli tervek között szerepel, hogy létrejöhet a 2-es terminál előtti részen egy új parkolóház és elindul a Cargo City első ütemének megvalósítása.

Kapcsolódó tartalmak:

>> Megújult üzletek és még nagyobb kínálat a budapesti repülőtéren

>> Fenntarthatósági díjat nyert a Budapest Airport

további híreink

Repülőjegy keresés

felnőtt
12 év felett

gyerek
2-12 év között

csecsemő
2 év alatt

Egy fogalásban maximum 9 utas jegyét foglalhatja le! A csecsemők száma nem haladhatja meg a felnőttekét!