Hírek a budapesti repülőtérről: így alakult a cargo és az utasforgalom

2021. március 11.

Kiemelkedően alakult a budapesti repülőtér cargo forgalma, az utasforgalom viszont óriási, mintegy 95%-os visszaesésben van. A repülőtér felkészülten várja a forgalom újraindulását.


Kimagasló cargo forgalom februárban is


A 2020-as stabil éves mennyiség (134 459 tonna kezelt légiáru), az utolsó negyedéves fellendülés, illetve a novemberi rekord cargo forgalom után a Budapest Airport 2021 januárjában is dinamikusan növekvő légiáru-szállítási adatokról számolhatott be; a kezelt áru mennyisége 15,7%-os növekedést mutatott 2020 januárjához képest.

Februárban ez a mennyiség tovább emelkedett; a Budapest Airport 21%-os növekedést regisztrálhatott 2020 azonos időszakához viszonyítva, ami összesen 12 109 tonnának felel meg, és a valaha volt legerősebb februárt jelenti a repülőtér cargo statisztikáiban.

A 2019-ben átadott BUD Cargo City, a bővülő légiáruszállítási járathálózat és a cargo közösség megfeszített munkája egyre erősebb versenyelőnyt eredményez a Budapest Airport számára a kelet-közép-európai légi szállítási piacon. A repülőtér légiáru-szállítási szektora tehát folyamatosan fejlődik, teljesítménye pedig kimagasló a regionális versenytársak jellemzően csökkenő légiáru forgalmi adataival szemben. A Budapest Airport a továbbiakban is elkötelezett a légi áruszállítás folyamatos fejlesztése mellett; a vállalat 2021-ben megkezdi a BUD Cargo City második fázisának előkészítését, további árukezelő létesítmények, raktárak és irodák tervezését és építését.

95%-os visszaesés az utasforgalomban

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2021 februárjában 54 407 utast kezelt, 95%-os visszaesést regisztrálva 2020 azonos, még a koronavírus-járvány európai elterjedését megelőző időszakához képest, amikor az utasszám meghaladta az egymillió főt. Mint az prognosztizálható volt, a 2021-es utasforgalom továbbra is leköveti az Európa-szerte bevezetett korlátozásokat.

Az IATA év eleji kimutatásai is további utasszám csökkenésről számolnak be a nemzetközi légiforgalomban; az utazási igény a járványt megelőző időszakhoz képest 72%-os visszaesést mutatott az év első hónapjában, ami a 2020 utolsó hónapjában mért utasszámnál is jelentősebb csökkenés. Az európai légitársaságok ugyanilyen összehasonlításban 82,6%-os csökkenést regisztráltak.

Felkészült a Budapest Airport a forgalom újraindítására

A Liszt Ferenc repülőtér üzemeltetője hónapok óta folyamatos egyeztetéseket folytat légitársasági partnereivel és más repülőtér-üzemeltetőkkel a világ különböző pontjairól jó gyakorlatok kialakítása, átvétele és bevezetése érdekében, amelyek lehetővé teszik akár jelentősebb mértékű utasforgalom biztonságos és zökkenőmentes kezelését a repülőtéren, az összes hatályos és esetlegesen a későbbiekben bevezetendő szabályozással összhangban.

A Budapest Airport több szcenáriót is magába foglaló terveket készít arra vonatkozóan, hogy hogyan valósuljon meg a gyakorlatban – magas utasszám mellett is – az egészségügyi szempontból is biztonságos repülőtéri tartózkodás. A tervek kiterjednek a repülőtéri helyiségek kihasználtságára, új technológiák bevezetésére és a már meglévő koronavírus tesztközpont bővítésére is. Mindemellett a repülőtér készen áll arra, hogy szükség esetén megfelelő helyszínekkel, digitális infrastruktúrával, a globális gyakorlatoknak megfelelően elősegítse az utasforgalom újraindítását.

A Budapest Airport mindent megtesz, hogy mielőbb visszatérjen a 2019-es forgalom volumene, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályok, a védőoltások és tesztelések elérhetőségén és hatékonyságán, illetve az átoltottság mértékén múlik majd.

 

Forrás: Budapest Airport

További híreink

Nyerje meg Ön a 2 főre szóló EB jegyet - nyereményjáték

Hírek <p>Tesztelje tudását a repjegy.hu és a Qatar Airways közös kvízjátékában - két belépőt nyerhet az Európa-Bajnokságra. </p>

Tesztelje tudását a repjegy.hu és a Qatar Airways közös kvízjátékában - két belépőt nyerhet az Európa-Bajnokságra. 

Ismerje meg Ön is az Air France Protectet: rugalmas repjegy-foglalás és biztonság az egész út alatt

Hírek <p>Szigorú egészségügyi óvintézkedések és rugalmas repülőjegy-foglalási feltételek. Ezeket tartalmazza magában az Air France Protect.</p>

Szigorú egészségügyi óvintézkedések és rugalmas repülőjegy-foglalási feltételek. Ezeket tartalmazza magában az Air France Protect.

Ajándék vízipark belépő a dubaji Emirates repjegyekhez

Hírek <p>Most minden dubaji Emirates repülőjegyhez ajándék belépő jár a világ legnagyobb vízi élményparkjába! De siessen, a promóciós ajánlat csak június 21-ig érvényes!</p>

Most minden dubaji Emirates repülőjegyhez ajándék belépő jár a világ legnagyobb vízi élményparkjába! De siessen, a promóciós ajánlat csak június 21-ig érvényes!