Untitled-1 hotel

Átlépte az egymilliót a Budapest Airport utasainak száma májusban

2022. június 15.

Már csak 22 százalékkal maradt el az utasforgalom a járvány előtti időszakhoz képest.

1 095 597 utast regisztráltak május hónapban a Budapest Nemzetközi Repülőtéren. Az üzemeltető beszámolója szerint, ez már csak 22 százalékkal maradt el a járványt megelőző 2019. májusában elért utasszámhoz képest. A kezelt árumennyiségben is növekedés volt tapasztalható, 15 650 tonna áruforgalmat bonyolított le a repülőtér, ami 2 százalékkal több, mint 2021 ugyanezen időszakában. 

A tavaly tapasztalt légiáru-forgalmi kiugró növekedés azonban lassulni látszik, hisz az év első felében csak néhány százalékkal haladta meg a forgalom a tavalyi rekordnak számító évet. Az elmúlt 12 hónap árumennyisége Ferihegyen 195 803 tonna volt. 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) április jelentése szerint globálisan és azon belül Európában is a világátlagnál nagyobb mértékben csökkent az árumennyiség és ezzel egyetemben a kereslet is a légiárú-szállítás piacán. A szakértők a kínai koronavírus korlátozásokat, valamint az ukrajnai háborús válság hatásait jelölik meg a csökkenés okának.

Átlépte az egymilliót a Budapest Airport utasainak száma májusban

A repülőtéren 8 908 le- és felszállást regisztráltak májusban, amely a 2019-es májusi adatokhoz képest 17 százalékos csökkenést jelent. A 2019-es rekordév során összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami akkor 8,8%-os növekedést jelentett 2018-hoz képest.

Ugyan 2020 első negyedéve erősnek ígérkezett, azonban a koronavírus-világjárvány márciusi berobbanása és a vele érkező utazási korlátozások következtében a forgalom meredeken bezuhant. Olyannyira, hogy a reptér mindösszesen 3 millió 859 ezer utast regisztrált csak 2020-ban.

A helyzet nem javult sokat 2021 első felében sem, amikor a Budapest Airport összesen hatszázezer utast kezelt, az év második felére azonban emelkedésnek indult a forgalom, és az év végére összesen 4 millió 622 ezer utas fordult meg a reptéren. 

Az idei év első negyedévében viszont már összesen 1 979 648 utast kezeltek Ferihegyen, ami 37 százalékkal maradt csak el a járvány előtti, 2019-es rekordév első negyedéves eredményétől, a 2021 első negyedévi forgalomhoz képest pedig tízszeres lett a növekedés.

Forrás: airportal.hu

További híreink

Növekvő utazási kedv és milliárdos fejlesztések a Budapest Airportnál

Hírek <p>Emelkedő utasforgalomról, milliárdos infrastrukturális fejlesztéssorozatról és egy új tűzoltóautó beüzemeléséről adott hírt a Budapest Airport!</p>

Emelkedő utasforgalomról, milliárdos infrastrukturális fejlesztéssorozatról és egy új tűzoltóautó beüzemeléséről adott hírt a Budapest Airport!

A Wizz Air Madeirára indít közvetlen járatokat Budapestről

Hírek <p>Október 30-tól, a téli menetrendben hetente két közvetlen járatot is indít a Wizz Air Budapest és Madeira között.</p>

Október 30-tól, a téli menetrendben hetente két közvetlen járatot is indít a Wizz Air Budapest és Madeira között.

A Qatar Airways lett 2022 legjobb légitársasága

Hírek <p>Az Airlineratings.com oldal közzétette listáját az idei évben legjobban teljesítő légitársaságokról. </p>

Az Airlineratings.com oldal közzétette listáját az idei évben legjobban teljesítő légitársaságokról.