Csődöt jelentett a Czech Airlines

2021. március 10.

Fizetésképtelennek nyilvánította a Czech Airlines-t a prágai bíróság, és elindította a csődeljárást, miután február végén csődvédelmet kezdeményezett a légitársaság vezetősége.

Júniusban dőlhet el, hogy véglegesen felszámolják-e a céget. A bíróság, a csődbiztosok és a hitelezők fogják eldönteni a júniusra időzített tárgyalást követően a cég sorsát. Ekkor derülhet majd ki, hogy a világ egyik legrégebben működő légitársaságát felszámolják, vagy a menedzsment február végi javaslata szerint megmaradhat, a csődvédelem alatt végrehajtott átszervezést követően.

A légitársaság 266 hitelező – főleg beszállítók – felé rendelkezik összesen 800 millió cseh korona (11 milliárd forint) adóssággal. Emellett a le nem repült járatok viteldíjaival mintegy 230 ezer utasa felé is tartozik a Czech Airlines, összesen mintegy 1 milliárd koronával (14 milliárd forint).

A légitársaság hitelezőinek a lehető leghamarabb be kell nyújtaniuk az igényeiket, a bíróság már ki is jelölt egy céget csődbiztosnak. Ennek feladata lesz eldönteni, hogy a Czech Airlines az eljárás alatt folytathatja-e az üzemelést, vagy leáll és értékesíti a vagyonelemeit.

A Czech Airlines még a múlt héten kivonta az ATR turbólégcsavaros regionális repülőgépeit, amelyeket lízingelt. A légitársaságnak ezt követően mindössze három repülőgépe maradt.

Forrás: Airportal.hu

További híreink

Nyerje meg Ön a 2 főre szóló EB jegyet - nyereményjáték

Hírek <p>Tesztelje tudását a repjegy.hu és a Qatar Airways közös kvízjátékában - két belépőt nyerhet az Európa-Bajnokságra. </p>

Tesztelje tudását a repjegy.hu és a Qatar Airways közös kvízjátékában - két belépőt nyerhet az Európa-Bajnokságra. 

Ismerje meg Ön is az Air France Protectet: rugalmas repjegy-foglalás és biztonság az egész út alatt

Hírek <p>Szigorú egészségügyi óvintézkedések és rugalmas repülőjegy-foglalási feltételek. Ezeket tartalmazza magában az Air France Protect.</p>

Szigorú egészségügyi óvintézkedések és rugalmas repülőjegy-foglalási feltételek. Ezeket tartalmazza magában az Air France Protect.

Ajándék vízipark belépő a dubaji Emirates repjegyekhez

Hírek <p>Most minden dubaji Emirates repülőjegyhez ajándék belépő jár a világ legnagyobb vízi élményparkjába! De siessen, a promóciós ajánlat csak június 21-ig érvényes!</p>

Most minden dubaji Emirates repülőjegyhez ajándék belépő jár a világ legnagyobb vízi élményparkjába! De siessen, a promóciós ajánlat csak június 21-ig érvényes!