Untitled-1 hotel

Újra megnyitották a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőteret

2018. június 28.

A futópálya felújításon átesett marosvásárhelyi repülőtér másfél év után újra üzemel.

A marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér (TGM) hétfőn újra megkapta a működési engedélyt az illetékes román légügyi hatóságtól és röviddel ezután le is szállt az első utasokat szállító repülőgép a felújított kifutópályán.

A charter járat a törökországi Antalyából érkezett, majd indult vissza ugyanoda turistákkal a fedélzetén.

Péter Ferenc, a Transilvania Nemzetközi Repülőteret működtető Maros megyei önkormányzat elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elárulta, hogy a Törökországból érkező repülőgép már a levegőben volt, amikor a repülőtér megkapta a működési engedélyt.

A tanácselnök a felújítás költségeibe is betekintést engedett: A tervező 77 millió lejes (5,39 milliárd forint) költséggel kalkulált, ehelyett a teljes beruházás költsége áfával együtt 56,7 millió lejből (3,9 milliárd forint) valósult meg és a kedvezőbb költségek ellenére a kifutópálya szilárdsági adatai nagymértékben meghaladják a tervben kért adatokat. A költségek nagyobb részét, nagyjából 50 millió lejt, a központi költségvetésből biztosították, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat szolgáltatta.

Peti András, a repülőtér igazgatója kijelentette, hogy egyelőre két légitársasággal kötöttek szerződést. Egy török légitársaság jóvoltából az utasoknak heti egy alkalommal lehetőségük nyílik Antalyába utazni, valamint már ettől a héttől beindul a Wizz Air heti két dortmundi és memmingeni járata.

Marosvásárhely

A Wizz Air szeptember 20-án indítja Marosvásárhely-Budapest járatait, Marosvásárhely-London járatait pedig már szeptember 17-én.

A repülőtér igazgatója elárulta, hogy több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a további járatok indításának lehetőségéről.

A Wizz Air légitársaság 2016 novemberében adta tudomásul, hogy a futópálya állapota miatt Kolozsvárra költözteti marosvásárhelyi járatait. A repülőtér forgalma ezáltal jelentősen lecsökkent, hiszen a Wizz Air volt az egyetlen társaság, amely menetrendszeri járatokat működtetett Marosvásárhelyről. A légitársaság 2017 novemberében pedig azt közölte, hogy a Kolozsvárra költöztetett járatainak csak egy részét hozza vissza Marosvásárhelyre.

A 2017. szeptemberében aláírt szerződés szerint a felújításokkal 2018. január 21-ig kellett volna végeznie a versenytárgyaláson kiválasztott Porr Construct Kft. és Geiger Transilvania Kft. konzorciumának. A munkálatok műszaki átadása a múlthéten történt meg.

A szeptember 20-án újraindított járatok minden héten csütörtökön és vasárnap közlekednek Budapest és Marosvásárhely között, október 29-től pedig téli menetrendben hétfőn és pénteken repülnek a járatok a 2 város között. 

A repjegy.hu-n már foglalhatók a jegyek a járatokra. 


Kapcsolódó tartalmak:

>> Böngésszen a Wizz Air járatai között!

>> Ismerje meg Marosvásárhelyet!

További híreink

Újraindítja járatait az Air China július 7-től Budapestre

Hírek <p>Július 7-től ismét elérhetővé válik a több mint 2 éve felfüggesztett Budapest Peking járat az Air China járataival - jelentette be Szijjártó Péter.</p>

Július 7-től ismét elérhetővé válik a több mint 2 éve felfüggesztett Budapest Peking járat az Air China járataival - jelentette be Szijjártó Péter.

Átlépte az egymilliót a Budapest Airport utasainak száma májusban

Hírek <p>Már csak 22 százalékkal maradt el az utasforgalom a járvány előtti időszakhoz képest.</p>

Már csak 22 százalékkal maradt el az utasforgalom a járvány előtti időszakhoz képest.

Budapest-Lanzarote járat a Ryanair téli menetrendjében

Hírek <p>A Ryanair bejelentette a 2022-23-as téli menetrendjét, egy új járattal, a kanári-szigeteki Lanzarote-ra. </p>

A Ryanair bejelentette a 2022-23-as téli menetrendjét, egy új járattal, a kanári-szigeteki Lanzarote-ra.