Kérdése van?

Böngésszen a leggyakrabban feltett kérdések között,
vagy keressen kulcsszavak alapján.

FőoldalSúgó Teendők utazás előtt Check-in

Tudnivalók a repülőjegy foglalásról

Teendők utazás előtt

Check-in

Menetrendek

Poggyász

Utazás előtti teendők

Teendők a repülőtéren

Speciális kérdések

Teendők utazás előtt

Check-in

Mi az utasfelvétel (check-in)?

Mit kell tudni az utasfelvételi lehetőségekről?

Nem készítettem el a beszállókártyámat, mit tehetek ez esetben?

Kötelező kinyomtatni a beszállókártyát?

Mobil utasfelvétel lehetséges applikáción keresztül?

Hol lehet elvégezni az online utasfelvételt?

Mi az utasfelvétel (check-in)?

Az utasfelvétel (check-in) a járatra történő bejelentkezést jelenti. Az utasfelvétel elvégzése során készül el a beszállókártya, amely dokumentum nélkül nem lehet felszállni a járatra.

Az utasfelvételi lehetőségekből többféle opció érhető el, pl. reptéri, online, vagy mobil utasfelvétel. Az opciókat és feltételeiket a légitársaságok határozzák meg, és ennek megfelelően kell eljárnia az utazóknak.

Felhívjuk figyelmét, hogy önmagában a beszállókártya nem elegendő az utazáshoz, minden alkalommal vigye magával érvényes úti okmányát, ill. az adott ország beutazási szabályainak megfelelő egyéb dokumentumokat, amennyiben szükséges (pl. vízum). Valamely dokumentum hiányában megtagadhatják a járatra történő utasfelvételt vagy a beszállítást.

Mit kell tudni az utasfelvételi lehetőségekről?

A járatra történő online utasfelvétel (vagy check-in) lehetősége a légitársaság által meghatározott időponttól érhető el mely társaságonként nem egységes, sőt útvonalanként is eltérő lehet.

Hagyományos (nem fapados) üzleti modellben működő légitársaságok esetén ez az időpont jellemzően az adott járat indulását megelőző 24-48 órától érhető el általában a járat indulását megelőző 2-4. óráig. Ezt követően a legtöbb hagyományos légitársaságnál díjmentes reptéri utasfelvételi opció érhető el, azonban vannak kivételek is, így minden esetben tájékozódjon az utasfelvételi lehetőségekről.

A fapados légitársaságok jelentős hányadánál kötelező az online utasfelvétel, mely jellemzően a járat indulása előtti 2 napban, a járat indulását megelőző 4. óráig érhető el. Ezt követően magas díj ellenében végezhető el az utasfelvétel a repülőtéren.

Nem készítettem el a beszállókártyámat, mit tehetek ez esetben?

Hagyományos légitársaságok esetében a reptéren díjmentes az utasfelvétel mely a járat indulását megelőző 2 órával kezdődik. 

Diszkont légitársaságok esetében magas pótdíj ellenében végzik el az utasfelvételt a reptéren. A fizetési forma repterenként eltérő lehet így ez esetben érdemes készpénz és bankkártyát is tartani magunknál!

Bizonyos útvonalak esetében előfordulhat, hogy nem lehetséges elvégezni az online utasfelvételt. Ez esetben a diszkont légitársaságok is díjmentes repülőtéri utasfelvételt biztosítanak.

Kötelező kinyomtatni a beszállókártyát?

Online utasfelvétel esetén ki kell nyomtatni a beszállókártyát külön-külön oldalakra, járatonként és utasonként. A beszállókártyának olvashatónak, sérülésmentesnek kell lennie. Színes és szürkeárnyalatos (fekete-fehér) nyomtatás egyaránt elfogadott. A mobilra lementett PDF dokumentumot nem fogadják el, nem minősül mobil beszállókártyának!

Mobil utasfelvétel lehetséges applikáción keresztül?

Ha a légitársaság kínál ilyen opciót, akkor elvégezhető az utasfelvételt akár mobiltelefonon is. Ma már a legtöbb légitársaságnál elérhető ilyen lehetőség, így a megfelelő applikáció segítségével rövid idő alatt nyomtatás nélkül is bemutatható beszállókártyáját a reptéren. Kérjük, minden esetben tájékozódjon a mobil beszállókártya feltételeiről a járatot üzemeltető légitársaságnál mert nem minden reptér tud mobil beszállókártyát kezelni!

Hol lehet elvégezni az online utasfelvételt?

A légitársaság által meghatározott utasfelvételi időben a légitársaság weboldalán van erre mód. A rendszerbe történő belépéshez a foglalási azonosítót, az ékezet nélküli vezetéknevet vagy a járatszámot szükséges megadni.