Tengerparti nyaralás még a főszezon előtt? Miért is ne! Most még kedvezményeket is elcsíphet!
további részletek

Kérdése van?

Böngésszen a leggyakrabban feltett kérdések között,
vagy keressen kulcsszavak alapján.

FőoldalSúgó Teendők utazás előtt Utazás előtti teendők

Tudnivalók a repülőjegy foglalásról

Teendők utazás előtt

Check-in

Menetrendek

Poggyász

Utazás előtti teendők

Teendők a repülőtéren

Speciális kérdések

Teendők utazás előtt

Utazás előtti teendők

Mit kell ellenőrizni az utazást megelőzően?

Az utazáshoz szükséges iratok, dokumentumok

Tájékoztatás beutazási szabályokkal kapcsolatban

Tájékoztatás úti okmányokkal, okmányok kiállításával kapcsolatban

Kötelező utasbiztosítást kötni?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya helyettesíti az utasbiztosítást?

Kötelező kinyomtatni a repülőjegyet?

Mennyi idővel kell a reptérre érkezni indulás előtt?

Mit kell ellenőrizni az utazást megelőzően?

Kérjük, minden esetben ellenőrizze – akár a jegy vásárlást megelőzően - úti okmányainak érvényességét, a beutazási és vízumszabályokat, jegyének aktuális állapotát!

Amennyiben poggyásszal utazik, akkor javasolt ellenőrizni a repülőjegy szabályának megfelelő poggyász méretet és súlyt.

Az utazáshoz szükséges iratok, dokumentumok

Minden esetben szükség van az utazáshoz használt érvényes okmányra (célországtól függően érvényes személyi igazolvány vagy érvényes útlevél!),  vagy ha a célország megköveteli akkor vízumra/beutazási engedályre, repülőjegyre vagy beszállókártyára. Célországtól, vagy az átszállás helyétől függően szükséges a check-in során elkérhetik és ellenőrizhetik a vízum, utazási engedély meglétét és annak érvényességét.

Az utazáshoz szükséges dokumentumok (útlevél, személyi igazolvány, vízum, beutazási engedély) rendelkezésre állása, illetve azok érvényességének ellenőrzése az utasok felelőssége. A Weco-Travel Kft nem ellenőrzi és nem vállal felelősséget azért, mert az utazás a szükséges dokumentumok, vagy vízum hiányában meghiúsul.

Tájékoztatás beutazási szabályokkal kapcsolatban

Magyar állampolgárok számára a Konzuli Szolgálat weboldalán találhatók hasznos információk a kiválasztott úti célról. Országonként nyújtanak tájékoztatást a biztonsági szituációról, a beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételekről, az egészségügyi helyzetről valamint megtalálhatók a célországban elérhető külképviselet(ek) elérhetőségei is.

Tájékoztatás úti okmányokkal, okmányok kiállításával kapcsolatban

Úti okmányok kiállításával kapcsolatban a 1818-as díjmentesen hívható Kormányzati Ügyfélvonal ad tájékoztatást.

Kötelező utasbiztosítást kötni?

Mivel a repülőjegy ára nem tartalmaz biztosítást, ezért javasoljuk a külföldi utazáshoz utasbiztosítás kötését.

Felhívjuk figyelmét, hogy a célország megkövetelheti az utasbiztosítás meglétét és ennek hiányában akár meg is tagadhatja a beutazást!

A különböző bankok a bank-és hitelkártyákhoz kapcsolódóan is kínálhatnak biztosítást, azonban utazás előtt győződjön meg arról, hogy ez a termék tartalmaz-e minden olyan elemet, amely egy esetleges nem várt esemény során fedezi a felmerülő költégeket.

Jellemzően ilyen lehet:
• Orvosi ellátás, mentés megszervezése, a költségek megtérítése
• Kórházi tartózkodás miatt az utastársat érintő szállás- és hazautazási többletköltségek térítése
• Balesetbiztosítás (rokkantság, baleseti halál)
• Poggyászbiztosítás (lopás, rablás, közlekedési baleset, elemi károk)
• Jogvédelem, felelősségbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya helyettesíti az utasbiztosítást?

Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card, EHIC)
A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, valamint Svájcban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat, amennyiben rendelkeznek EHIC kártyával. A kártya térítésmentesen igényelhető az OEP-nél.

Fontos tudni, hogy az EHIC nem helyettesíti az utasbiztosítást, mert:

  • minden országban eltérő fedezetet jelent az adott ország TB szabályai szerint, ezért bizonytalan, hogy a célországban mely szolgáltatásokért milyen térítési díjak terhelik az utast,
  • magán-ellátásra általában nem nyújt fedezetet, és sok népszerű üdülőhelyen csak privát orvosi rendelők vannak (pl. sí-területeken orvosok egy része, Görögországban, Bulgáriában tengerparti üdülőhelyek)
  • a beteg hazaszállítására nem nyújt szolgáltatást (pl. mentős, mentőrepülőgépes szállítást, vagy a betegség miatt későbbre tolódott repülőút költségeit nem fedezi)
  • nem tartalmaz: poggyászbiztosítást, balesetbiztosítást, jogvédelem- és felelősségbiztosítást, gépjármű-asszisztenciát, hozzátartozókra vonatkozó szolgáltatásokat

Kötelező kinyomtatni a repülőjegyet?

Javasoljuk, hogy a repülőjegyét nyomtassa ki akár több példányban is. A legtöbb reptéren elegendő mobiltelefonon vagy táblagépen bemutatni, azonban az út során ezek lemerülhetnek, illetve vannak olyan repterek, ahol kifejezetten nyomtatott formában kérik a repjegyek bemutatását.

Mennyi idővel kell a reptérre érkezni indulás előtt?

Javasoljuk, hogy az indulás előtt minimum 2 órával érkezzen a repülőtérre, mivel általában ekkor kezdik meg a poggyászkezelést, beszállókártyák kiadását, úti okmányok ellenőrzését.

Bizonyos légitársaságok 3 órával az indulást megelőzően kezdik meg az utasfelvételt a hosszabb távú járatok esetén. Továbbá azért is javasolt ezeket az időpontokat betartani, mert egy esetleges közlekedési fennakadás esetén a repülőtérre kijutás idő is megnövekedhet.